25 Νοε 2008

Ο εύκολος στόχος

Επειδή τον καινούριο προπονητή δεν μπορείς ακόμα να τον κρίνεις και τον παλιό τον θάψαμε αρκετά, φίλαθλοι και δημοσιογράφοι στρέφουν τώρα τη προσοχή τους στο ρόστερ κι απαιτούν "ξεσκαρτάρισματα" και "ανακαινίσεις", ενώ και η διοίκηση, μη μπορώντας να κάνει αλλιώς, βγαίνει τώρα στο προσκήνιο και υπόσχεται μεταγραφές το Γενάρη. Με δεδομένο ότι τους πρωτοκλασάτους δεν τους αγγίζεις, οι μικροί είναι μικροί και οι παλιοί είναι «ψυχάρες» και «μιλάνε στα δύσκολα», ποιοί μένουνε λοιπόν να κράξουμε για το συνολικό χάλι της ομάδας; Λίγοι και καλοί, με πρώτον απ'όλους τον Χουάν Φραν.

Σε άλλες περιπτώσεις, η παρουσία στο ρόστερ Ισπανού με 30 παιχνίδια πέρσι στην Πριμέρα Ντιβιζιόν (Σαραγόσα), πολλές γεμάτες χρονιές σε καλές ομάδες της Ισπανίας (Βαλένθια, Θέλτα), 10 συμμετοχές στην Εθνική Ισπανίας, εμπειρίες και από άλλα πρωταθλήματα (Μπεσίκτας, Άγιαξ) και σε ακόμα καλή ηλικία (32) θα ήταν από μόνη της πηγή ενθουσιασμού και «αεροδρομίων». Όχι όμως αν είσαι αριστερό μπακ, όχι ακριβώς μπαλαδόφατσα και όταν ο κόσμος, πριν καν σε δει, βολεύεται να σε παρομοιάζει με τον κάκιστο προκάτοχο σου μόνο και μόνο επειδή έχετε παρόμοιο βιογραφικό...

Πολύ καλός στα δύο ντέρμπι στην αρχή του πρωταθλήματος, σταθερότατος μέχρι τα τέλη Οκτώβρη, παθιασμένος με την ομάδα και απτόητος παρά τα χίλια μύρια που της συμβαίνουν, η ΑΕΚ έμοιαζε να βρίσκει στο πρόσωπο του συμπαθέστατου Ισπανού μία αξιόπιστη λύση σε μία θέση που πονάει εδώ και 7-8 χρόνια. Η απόδοση του φυσικά δεν μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη από την ολοένα και χειρότερη εικόνα της ομάδας και η κάμψη τον τελευταίο μήνα ήταν ολοφάνερη.

Δεν θα ισχυριστώ ότι κοιμάμαι 100% ήσυχος με τον Χουάν Φραν στην ενδεκάδα, αλλά σίγουρα δεν φταίει αυτός που η επιλογή του καλοκαιριού ήταν να μην αποκτηθεί αντικαταστάτης για να του δίνει ανάσες, που μπροστά του στα χαφ παίχτης-στήριγμα δεν υπάρχει και που έφτασε Δεκέμβρης μήνας και η ομάδα δεν ξέρει πού πατά και πού βρίσκεται χάρη στις αλχημείες του Δώνη. Άλλοι πρωτοκλασάτοι Ισπανοί (Μπράβο, Βίκτορ) ξενέρωσαν με πολύ λιγότερα παίζοντας στο ελληνικό πρωτάθλημα, ο Χουάν Φραν αν μη τι άλλο ακόμα το προσπαθεί και μοιάζει να το εννοεί.

Το μαζικό και απόλυτα στοχοποιημένο δημοσιογραφικό κράξιμο μετά το χ στο Ηράκλειο δεν έχει προηγούμενο. "Χειρότερος ξένος αμυντικός που πρέπει να φόρεσε ποτέ τη φανέλα της" το πόρισμα του Σωτηρακόπουλου που δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες οπαδικές υπερβολές. Δυσκολεύομαι να δεχτώ ότι αυτός και τόσοι άλλοι δημοσιογράφοι βλέπουν πρώτη φορά να μπαίνει γκολ χάρη σε μία τρίπλα του εξτρέμ και μία παράλληλη πάσα. Μην ξεγελιόμαστε όμως. Ο Χουαν Φραν δεν θα θυσιαστεί επειδή έφαγε την τρίπλα από τον Σίμιτς. Θα θυσιαστεί γιατί αυτή τη στιγμή η ομάδα χρειάζεται ανακατατάξεις για επικοινωνιακούς λόγους και σε κανέναν δεν θα λείψει ένας ακριβοπληρωμένος γυρολόγος Ισπανός μπακ.

4 σχόλια:

Amethystos είπε...

Επιτέλους μια φορά που συμφωνώ με αυτά που γράφονται στο blog.
Αλλά επειδή έχω να σας γράψω καιρό τα λέω συνοπτικά εδώ:

1.Δεν νοείται προπονητής μεγάλης ομάδας να λέει "θα δικαιολογούσα την διοίκηση αν άλλαζε προπονητή"....
Παραιτείσαι σαν κύριος ή "σε φεύγουν" χωρίς δευτερη κουβέντα

2.Δεν κάνω κολοτούμπες σε περιπτώσεις ηθικής. Οπότε ο Κέρμιτ θα μείνει Κέρμιτ για πάντα. Και δεν θεωρώ πως είναι εύστροφοι αυτοί που τον κάλεσαν πίσω.

3.Εάν τον προσέλαβαν λόγω της γνώσης του περί Ελληνικού ποδοσφαίρου περιμένω αποτελέσματα ΧΤΕΣ!

4.Ποδόσφαιρό περιοπής (όπως εκείνο του 1996) δεν περιμένω να δω αφού και στην προηγούμενη του θητεία ενώ είχε ΠΑΙΧΤΑΡΑΔΕΣ δεν είδα. Άσε που δεν είδα ούτε ένα ρημάδι κύπελλο.

5.Ο Χουανφραν έχεις ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ πως είναι καλός ποδοσφαιριστής. Σε μια ομάδα ΜΠΑΧΑΛΟ έπαιζε όσο καλύτερα γινόταν. Εξάλλου και ο Λάκης τρίπλαρε το Ρομπέρτο Κάρλος αλλά αυτό δεν έλεγε και πολλά για την αξία των δύο παικτών.

6.Εάν περιμένω πράγματα από τον Κέρμιτ αυτά είναι τα εξής:
α)Να "βγάλει καποιον πιτσιρικά" (βλ. Ζορμπά)
β)Να βλέπω συχνότερα το 1-2 μεταξύ των παιχτών
γ)Να ζωντανέψει τον Μπασινά
δ)Ένα καράβι "ιτς" να κατηφορίζουν

Οπαδοί που υποδέχονται με δάκρυα χαράς έναν 60αρη προπονητη με τέτοιο παρελθόν, δεν μειώνουν την ΑΕΚ, την ΞΕΥΤΙΛΙΖΟΥΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ.

ΥΓ. Μόνο εγώ βλέπω πως αυτός ο Μαντούκα είναι τρελλός ΑΜΠΑΛΙΔΗΣ...;
Α ρε Ντέμη έδωσες ένα Κατσουράνη 2,5 εκ και πήρες τον Μαντούκα με 1εκ.
Άσε που εκείνη η ιστορική δήλωση δεν ξεχνιέται με τίποτα:"Αφήστε εμένα και τον προπονητή να ξέρουμε λίγη μπάλα περισσότερη...." προφητικό ήταν αυτο ε;

Stel είπε...

εμένα πάντως μου φαίνεται ότι συμφωνούμε και στο θέμα του Δώνη και τις χαζές δηλώσεις αποχώρησης του (βλέπε σχετικό ποστ).

Σε κάθε περίπτωση ρε Αμέθυστε, το σχόλιο σου είναι η επιτομή της γκρίνιας. Με όλους τα βάζεις: Ντέμη, Δώνη, Διοίκηση, Μπάγεβιτς, οπαδούς...

Διαφωνώ για το Μαντούκα. Άσε που θεωρώ ότι του αξίζει κάτι καλύτερο απ'το να αναφερθεί στο υστερόγραφο ενός κειμένου κριτικής και αποδοκιμασίας των πάντων...

zagr είπε...

Ό,τι και να λέτε ο Χουανφράν είναι ένας καμμένος πρώην διεθνής.
Δεν αρκεί να έχεις σπουδαίο βιογραφικό και να είσαι 32. Πρέπει να έχεις και δυνάμεις και τσαγανό. Και ο Ισπανός, όπως και ο προκάτοχός του, δεν τα είχαν.
Όπως δεν τα είχε και ο Ζαγοράκης όταν πήγε Ιταλία μετά το euro.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση Μπούρμπου επί Κωστένογλου.
Ένας μέτριος ποδοσφαιριστής χωρίς μάλιστα να έχει σχέση με τη θέση του αρ. μπακ, έβγαλε πέρυσι μία δυναμική που έλειψε από τον τραγικό Αρουαμπαρένα και αυτό φάνηκε στην εικόνα της ομάδας (που πήγε τρένο μέχρι το τέλος).
Ο Ενσαλίβα και ο Πλιάτσικας, στο ίδιο παιχνίδι, αν μη τι άλλο κυνηγούσαν τη μπάλλα όταν την έχαναν και κάλυψαν τις θέσεις τους με αξιοπρέπεια. Ο Χουανφράν όμως, είναι ολοφάνερο ότι δεν έχει δυνάμεις, αλλά ούτε και όρεξη να αποδείξει κάτι πλέον.
Είναι ολοφάνερο ότι κάθεται στο συμβόλαιο, το οποίο δεν υπήρχε περίπτωση να βρει πουθενά αλλού, όπως και ο Μπασινάς άλλωστε, που για μένα αποτελεί παρόμοια περίπτωση.

Stel είπε...

Τα σχόλια σου για τον Χουαν Φραν ταιριάζουν με την οργή και την ένταση που εκπέμπει ο Cave στα τραγούδια του...

τέλος πάντων, μακάρι το πρόβλημα μας από το καλοκαίρι και μετά να ήταν μόνο ο Ισπανός...