12 Νοε 2008

Προπονητής σε σύγχυση

Με προβλημάτισε κάπως και έστω καθυστερημένα θέλω να σχολιάσω την παρακάτω δήλωση του Δώνη μετά τον αγώνα με τη Ξάνθη το Σάββατο:

«Δεν μπορώ να προβλέπω το τι θα γίνεται σε κάθε αγώνα. Είχαμε την κατοχή. Κυκλοφορήσαμε την μπάλα στον άξονα, ενώ δεν καταφέραμε να την πηγαίνουμε στα άκρα....».

Καταρχάς, η αδυναμία πρόβλεψης της εξέλιξης ενός αγώνα είναι τόσο αυτονόητη στο ποδόσφαιρο που τέτοια αναφορά από οποιοδήποτε προπονητή μοιάζει με χαζή δικαιολογία. Το προσπερνάω ωστόσο καλή τη πίστη... Η άποψη όμως ότι η μπάλα δεν πηγαίνει στα άκρα με προβληματίζει για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί η μπάλα δυστυχώς προσπαθεί να πάει στα άκρα αλλά ελλείψει στηριγμάτων στα μπακ, οι Γεωργέας, Κουτρομάνος και Χουάν Φραν είτε αδυνατούν να φτιάξουν φάσεις ή απλά βγαίνουν μόνοι τους άουτ και δεύτερον, γιατί ο προπονητής δεν θα έπρεπε καθόλου να απορεί που δεν γίνεται πολύ παιχνίδι στις γραμμές αφού το στήσιμο της ομάδας δίνει αποκλειστική έμφαση στον άξονα και στερείται ακραίων προωθημένων. Και αυτό γίνεται ακόμα πιο φανερό με τις αλλαγές προς το τέλος (είσοδος Λαγού, μετατόπιση του Καφέ δεξιά), όταν τα μπακ βρίσκουν χώρους και στηρίγματα για να ανέβουν αποτελεσματικά και να δημιουργήσουν φάσεις.

Αν ο προπονητής δήλωνε ευθαρσώς «επέλεξα να παίξω με 3 αμυντικούς χαφ πολύ κοντά μεταξύ τους για να κλείσουν τους χώρους και να πάρουν το κέντρο και το Σκόκο σε ελεύθερο ρόλο μπροστά τους και πίσω από τους 2 επιθετικούς για να χτυπήσω από τον άξονα με κάθετες, αλλά δεν μας βγήκε και για αυτό στο δεύτερο έκανα τις απαραίτητες αλλαγές και βελτιωθήκαμε κάπως» θα ένοιωθα ότι ο προπονητής μας διαθέτει και σαφές σχέδιο πριν το ματς αλλά και την απαραίτητη ευελιξία όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα περίμενε.

Με την τοποθέτηση του αυτή όμως που μοιάζει να μεταφέρει άδικες ευθύνες στους παίχτες και επιπλέον δημιουργεί ερωτηματικά για το κατά πόσο η αλλαγή του συστήματος στο δεύτερο ημίχρονο ήρθε ως αποτέλεσμα σωστής ανάγνωσης του αγώνα ή ψιλοτυχαία, αρχίζω και σκέφτομαι ότι ο προπονητής μας βρίσκεται σε σύγχυση και όσο αυτό δεν αλλάζει αντίστοιχη θα είναι και η εικόνα της ομάδας... Τα χθεσινά στο κύπελλο ήρθαν δυστυχώς ως μία ακόμα επιβεβαίωση...

Δεν υπάρχουν σχόλια: