13 Μαΐ 2009

Μεταγραφικές προχειρότητες

Γενικά βαριέμαι αφόρητα και αποφεύγω τη μεταγραφολογία, ιδίως όταν δεν έχει μπει καν το καλοκαίρι, αλλά θα κάνω μια εξαίρεση και θα αναφερθώ στο κατά τα δημοσιεύματα νέο απόκτημα της ΑΕΚ, τον 30χρονο τερματοφύλακα Μαρίν Σκέντερ από την Όσιγεκ Κροατίας. Κανονικά δεν θα ασχολιόμουν καν με έναν παίχτη που δεν έχει ακόμα κλείσει στην ομάδα, πόσω μάλλον όταν οι αγωνιστικές υποχρεώσεις της ομάδας συνεχίζονται, αλλά για την περίπτωση του Κροάτη θα ήθελα να εκφράσω 2-3 προβληματισμούς.

Καταρχάς, μπορεί ο Σκέντερ να παρουσιάζεται από τα μμε ως ο αντικαταστάτης του Μάχο αλλά σε μένα, από τη στιγμή που δεν έχει υπάρξει εξέλιξη στο θέμα της ανανέωσης του Σάχα, τίποτε δε μου λέει ότι ο Κροάτης δεν έρχεται ως πρώτος τερματοφύλακας στην ομάδα. Και η ένσταση φυσικά δεν πάει στην αξία του Σκέντερ (τον οποίο άλλωστε κανείς δεν ξέρει) αλλά βασικά σε μία ενδεχόμενη φυγή ενός από τους κορυφαίους και πιο σταθερούς μας παίχτες όλη τη χρονιά.

Ακόμα, όμως, και στην περίπτωση που ο Σάχα παραμείνει στην ομάδα, αναρωτιέμαι αν ψάχτηκε πρώτα η ελληνική αγορά προτού καταλήξουμε στην απόκτηση ενός ακόμα ξένου ποδοσφαιριστή, ο οποίος θα προορίζεται εξαρχής για αναπληρωματικός. Σε αυτή την περίπτωση μάλιστα θα βρεθούμε για τρίτη σερί χρονιά με δίδυμο ξένων τερματοφυλάκων! Το μυαλό μου δεν πάει απαραίτητα στον Αραμπατζή, τον οποίο ουσιαστικά δεν έχουμε δει και ποτέ, αλλά γενικότερα δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι με τα χρήματα που θα πάρει ο Κροάτης δεν μπορούμε να βρούμε έναν Έλληνα ανάλογης αξίας και σε καλύτερη ηλικία.

Έχω προφανώς αποδεχτεί την ανάγκη περικοπών και της πώλησης ορισμένων βασικών παιχτών. Ωστόσο η μείωση στο μπάτζετ πρέπει να συνοδεύεται και από έξυπνες κινήσεις που θα διασφαλίζουν αφενός ότι η ομάδα θα αποδυναμωθεί το λιγότερο δυνατόν αλλά και το ότι θα αποκτηθούν και παίχτες νεότερης ηλικίας ώστε να ψηθούν και να αποτελέσουν βασικές μονάδες τα επόμενα χρόνια. Το ότι το μεταγραφικό ταξίδι του Μανωλά ξεκινάει από την Ουγγαρία και την Κροατία για να βρει 30άρηδες «λαβράκια», τα οποία στην τελική δεν είναι και τόσο φτηνά, δεν μου ακούγεται και ότι πιο σοφό...

Σε κάθε περίπτωση, μία επιλογή της μη ανανέωσης του Σάχα (των 600 χιλιάδων) για την απόκτηση του άγνωστου Σκέντερ (των 300 χιλιάδων) και ελάχιστα μειώνει το μπάτζετ και σημαντικά αποδυναμώνει την ομάδα. Από την άλλη, αν ο Σκέντερ τελικά έρθει ως δεύτερος, το μπάτζετ ουσιαστικά θα μείνει στα ίδια (αρκετά υψηλά για τη θέση του τερματοφύλακα) επίπεδα και η ομάδα θα εξακολουθεί να στηρίζεται σε δύο 30άρηδες ξένους χωρίς να επενδύει ούτε στο υπάρχον ρόστερ (Αραμπατζής, Μοσχονάς) ούτε γενικότερα σε νέους εξελίξιμους.

2 σχόλια:

zagr είπε...

Μεταγραφικές προχειρότητες για μένα είναι που δε δόθηκαν εδώ και καιρό 2-3 εκατομμύρια για να αποκτηθούν οι στόχοι του Μπάγεβιτς, οι οποίοι και εφικτοί ήταν και ενδιαφέροντες.
Θα μου πεις ποιος θα τα δώσει;
Ο μοναδικός χρηματοδότης φυσικά αφού, έτσι κι αλλιώς, κάτι δεν είπε ότι θα δώσει γιατί δε σκοπεύει να απαξιωθεί η ομάδα;
Άσε που μέρος των χρημάτων αυτών θα το καλύψει από τις σίγουρες πωλήσεις των Τζεμπούρ - Εντίνιο.
Αυτά τα έχει εξηγήσει κανείς στο Νοτιά; ή θα δούμε όλους τους στόχους Μπάγεβιτς να καταλήγουν σε ΠΑΟΚ και ΑΕΛ και στο τέλος του καλοκαιριού, να ψωνίζουμε από τα καλάθια Μάλμπασες και Ενσιμαφούμπου...

Ανώνυμος είπε...

Η κατάσταση είναι τραγική.Βεβαια βλέπουμε τη συσπείρωση που προκαλόυν Μπάγιεβιτς+Μανωλάς+Νικολάου+...και πόση συσπέιρωση είχε φέρει ο Ντέμης μόνος.Ο Λαός της ΑΕΚ δεν τρώει κουτόχορτο.Η original είναι ο καρκίνος της ΑΕΚ.Ντέμης για πάντα.

Συνεχίστε την πρόσπάθεια