26 Οκτ 2008

Όταν η ειλικρίνεια φέρνει σκοτούρες


«αυτό που νομίζω ότι εκμεταλλευτήκατε όλοι σας (σσ μιλώντας στους δημοσιογράφους) είναι ότι ήμουν ειλικρινής μαζί σας και μάλλον δεν θα έπρεπε»


Και προφανώς δεν θα έπρεπε θα διόρθωνα εγώ... Γιατί στην Ελλάδα η ειλικρίνεια είναι άγνωστος όρος και σίγουρα πολυτέλεια για δημοσιογράφους που έχουν μάθει με προπονητές που απαντούν μονολεκτικά, αναμασάνε κλισέ ή έρχονται από τα ξένα και περιγράφουν οράματα... Άσε που για ορισμένους δημοσιογράφους, τους πιο «πονηρεμένους», η ειλικρινής στάση και η διάθεση του Γιώργου Δώνη να δώσει απαντήσεις και να υπεραναλύσει την ομάδα μπορεί και να εκλήφθηκε ως ένδειξη αδυναμίας ενός προπονητή που κάνει το δύσκολο βήμα της καριέρας του και ζητάει εμμέσως στήριξη. Η παραδοχή που έκανε προχθές στη συνέντευξη τύπου δείχνει αφέλεια και άγνοια της αρχής που χαρακτηρίζει την αθλητική - οπαδική δημοσιογραφία στη χώρα. Ότι, δηλαδή, όταν βρεθεί η ευκαιρία και τα αποτελέσματα έρθουν άσχημα, κανείς δεν θα αρκεστεί στην απλή κριτική και θα ντραπεί να στα χώσει πουλώντας και κάνα φύλλο παραπάνω, επειδή θα έχεις υπάρξει ειλικρινής μαζί τους... Ούτε θα το θυμηθούν καν!

Ο Δώνης, στους 5 μήνες που βρίσκεται στην ΑΕΚ, δεν έχει σφάλλει μόνο στην εκτίμηση της σχέσης του με τους δημοσιογράφους. Έχει κάνει και αγωνιστικής φύσεως λάθη όπως πχ ότι μπλέχτηκε και μας έμπλεξε και εμάς με το ποιά συστήματα ταιριάζουν στην ομάδα ή ότι το ρόστερ μετά από τις ανακατατάξεις βρέθηκε με πολλούς αμυντικογενείς και ελάχιστους επιθετικούς χαφ. Το θέμα όμως είναι ότι αυτά τα λάθη μπορούν με τον καιρό να διορθωθούν και σε τελική ανάλυση είναι και αυτά που παιρνάνε από το χέρι του προπονητή. Από την άλλη, η ειλικρίνεια και το απόλυτο άνοιγμα των χαρτιών στους δημοσιογράφους πλέον θεωρούνται δεδομένα, δεν γυρίζουν πίσω (γιατί τότε θα είναι ένδειξη αδυναμίας...) και προφανώς δεν είναι και αυτά που θα επιβραβευθούν όταν οι νίκες και οι καλές εμφανίσεις αρχίσουν να έρχονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: