16 Μαρ 2009

Πρόεδρος-προπονητής-οπαδός: Μπάγεβιτς υπεράνω κριτικής

Το κακό ημίχρονο της ΑΕΚ το Σάββατο ήταν βέβαια το δεύτερο. Το ακόμα χειρότερο όμως ήταν και πάλι το τρίτο. Είχα κάθε καλή διάθεση να θεωρήσω το «10 χαίρονται και 20 κλαίνε» ως απλά άστοχο και άτοπο, μεμονωμένο περιστατικό, αλλά η τελευταία παράσταση του Ντούσαν Μπάγεβιτς μετά τον αγώνα με τον ΟΦΗ με διέψευσε. Διοίκηση να του τραβήξει το αυτί δυστυχώς δεν υφίσταται, όπως δεν υφίσταται και δημοσιογραφία να του ασκήσει μία κάποια κριτική. Το ότι ο Μπάγεβιτς λέει και κάνει ό,τι γουστάρει δεν είναι απαραίτητα πρόβλημα. Αυτά που λέει και κάνει όμως είναι. Και κάποιος πρέπει να ασχοληθεί.

Η πρώτη και απόλυτα λογική ερώτηση που του απευθύνεται μετά τον αγώνα του Σαββάτου είναι γιατί μετά από ένα καλό πρώτο ημίχρονο η ομάδα έπεσε στο δεύτερο. Η απάντηση του Μπάγεβιτς είναι αφοπλιστική: «Κανένα ημίχρονο δεν είχαμε καλό»! 45 λεπτά με γκολ, κακώς ακυρωθέν γκολ, δοκάρι, και δυο-τρία τετ-α-τετ, και ο προπονητής της πιο μέτριας ΑΕΚ των τελευταίων χρόνων θεωρεί σώφρoν να το μηδενίσει. Καταρχήν επί της ουσίας: Σε ποιο ματς στην έδρα μας παίξαμε άραγε καλύτερα από το προχθεσινό πρώτο σαρανταπεντάλεπτο; Κι αλήθεια, σε ποιο ματς στην έδρα μας παίξαμε ιδιαίτερα καλύτερα από το δεύτερο σαρανταπεντάλεπτο; Πόσο αλήθεια διέφερε η ομάδα του Σαββάτου συνολικά από εκείνη που είδαμε απέναντι στο Θρασύβουλο, τον Εργοτέλη και τον Πανθρακικό; Γιατί έκανε τόσο εντύπωση στον προπονητή μας η προχτεσινή μέτρια εμφάνιση, με τα πολλά λάθη στην άμυνα, την ασυννενοησία στην επίθεση και την έλλειψη διάρκειας, αποτελεσματικότητας και ψυχραιμίας, συμπτώματα σταθερά που ο Μπάγεβιτς ελάχιστα έχει κατορθώσει να εξαλείψει τόσους μήνες;

Το σημαντικό όμως δεν είναι αυτό. Από πού κι ως πού ο προπονητής μας εμφανίζεται στην συνέντευξη τύπου τσαντισμένος κι εκνευρισμένος ως μέσος γκρινιάρης οπαδός; Προς τι η τζάμπα μαγκιά – γλείψιμο σε όλους όσους γιουχάραν στα τελευταία λεπτά βλέποντας την ομάδα να καταρρέει; Είπαμε να λαϊκίσουμε λίγο με δύο συγνώμες, μία Ν.Φιλαδέλφεια, ένα «απλήρωτος» κι ένα «όσο με θέλουν κάθομαι», έλεος όμως, όπως πάει σε λίγο ο Ντούσκο θα τραγουδάει «τα φυτά στη Καλαμάτα είναι ωραία» και θα κουνάει λευκά μαντήλια στο Γεωργαμλή από τη διπλανή καρέκλα.

Ούτε αυτό είναι το πιο σημαντικό όμως. Ακούγοντας το Μπάγεβιτς αναρωτιέμαι τελικά, αυτός δεν είναι ο βασικός υπεύθυνος για την εικόνα της ομάδας; Εντάξει δεν επέλεξε αυτός τους παίχτες, σύμφωνει λεφτά για προσθήκες δεν υπήρξαν, αλλά από τη στιγμή που αποφασίζει να αναλάβει την ευθύνη, κάποια στιγμή αυτά τα ελαφρυντικά δεν πρέπει να λήξουν; Πότε ξανά βγήκε προπονητής σε συνέντευξη τύπου επιρρίπτοντας στους παίκτες του την ευθύνη για τις όποιες αδυναμίες της ομάδας και ακυρώνοντας ό,τι καλό κατάφεραν; Η δουλειά του δεν είναι πρώτα και κύρια να τους προστατέψει; Κι όμως, ο δικός μας τους αδειάζει στεγνά, με καφενειακά υπονοούμενα: Η επόμενη ερώτηση της συνέντευξης τύπου έρχεται από γελοίο δημοσιογραφίσκο: «Βλέποντας το παιχνίδι, ενώ ο Σκόκο μοιράζει σε όλους το ίδιο τη μπάλα, δεν γίνεται το ίδιο από τον Τζιμπούρ. Το έχετε δει κι εσείς αυτό;» Μόνο το ότι απαντάει ο Μπάγεβιτς είναι θλιβερό. Κι αν είναι ποτέ δυνατόν, δεν διαψεύδει το χυδαίο σχόλιο του τύπου, ούτε καν προσπαθεί να διαφύγει με ένα κλισέ του στυλ «αυτά είναι εσωτερικά θέματα». Χωρίς δισταγμό, ο Ντούσκο απλά επιβεβαιώνει: «Εγω το ξέρω αυτό από πριν», και διευκρινίζει «όχι από σένα»...(;) Λίγο μετά μάλιστα, και σε ερώτηση «στις Σέρρες πάντως ήταν καλύτερα τα πράγματα» ο Μπάγεβιτς απαντά κάνοντας τώρα «αυτοκριτική»: «Έκανα κι εγώ λάθη που πίστεψα σε μερικούς. Πρέπει να φάμε γκολ δηλαδή; Δεν μπορεί να κάνει μια κούρσα στα τελευταία 15 λεπτά. Δεν ήταν ο μόνος όμως», με τα ρεπορτάζ να συμπληρώνουν σε παρένθεση «φωτογραφίζοντας τον Μαντούκα»... Και την άλλη Πέμπτη πάλι για ψάρι.

Το ότι η άθλια ομάδα του Δώνη παραδόθηκε εν λευκώ στο Μπάγεβιτς των τίτλων, «γιατί μόνο αυτός μπορεί» με ανησύχησε. Το ότι ο Μπάγεβιτς οδήγησε στην έξοδο μέλη της διοίκησης της ομάδας, ακόμα και μετόχους της, με θορύβησε. Τα προχτεσινά όμως με εξόργισαν. Η διατήρηση διακριτών ρόλων σε μία ομάδα, όπως και σε κάθε εταιρία, είναι υπεραπαραίτητη, και στην ΑΕΚ είναι προφανώς παρελθόν. Κι αν η δυνατότητα επιβολής του Μπάγεβιτς απέναντι σε ανώτερούς του είναι απλά πρόβλημα, και αφορά κυρίως εκείνους, η δικτατορική-πριγκιπική του συμπεριφορά απέναντι στους ιεραρχικά κατώτερούς του δεν μπορεί να είναι επιτρεπτή, πόσω μάλλον να περνά ασχολίαστη. Ο Μπάγεβιτς είναι πράγματι κομμάτι της ιστορίας της ΑΕΚ, κι ο καθένας μπορεί να τον κρίνει όπως νομίζει, να τον θεοποιήσει ή να τον απαξιώσει. Η ιστορία της ΑΕΚ όμως γράφεται από τους ποδοσφαιριστές της και η δουλειά του Μπάγεβιτς είναι να τους στηρίξει, στις καλές και στις κακές τους, να τους βελτιώσει και να τους αναδείξει. Αν δεν μπορεί, όπως ο ίδιος ευθαρσώς ομολογεί...

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ σωστά τα λέτε παιδιά! Ο Ντούσαν έχει ξεφύγει λίγο και δεν πάμε καθόλου καλά..

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ για γραφικους, μιζερους και ξερολες οπαδους. Γιατι η ομαδα δεν αντεχει αλλη γκρινια...

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΜΦΩΝΩ ΟΤΙ Ο ΜΠΑΓΙΕΒΙΤΣ ΜΟΙΑΖΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΑΣΕΙΣ ΝΑ ΞΕΦΥΓΕΙ......(ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ)ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΜΩΣ ΞΕΦΥΓΕΙ ΑΚΟΜΑ.(ΕΥΤΥΧΩΣ!)
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΔΥΣΤΥΧΩΣ Η ΟΜΑΔΑ ΒΙΩΝΕΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΗ ΚΑΙ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΑΝΑΓΚΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΚΡΑΤΑΕΙ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΑΛΛΑ ....
ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟ ΝΑ ΑΠΑΞΙΩΝΕΤΑΙ Η ΑΠΟΔΟΣΗ ΜΙΑΣ ΟΜΑΔΑΣ ΑΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ Η ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ 20ΛΕΠΤΟΥ ΗΤΑΝ ΤΕΤΟΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ (ΕΙΔΙΚΑ ΑΝ ΓΙΝΟΤΑΝ Η ΙΣΟΦΑΡΙΣΗ)ΝΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙ ΠΟΛΛΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΣΤΗΘΕΙ ΜΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΔΙΔΕΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΚΑΙ ΘΑ ΦΕΡΝΕΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΚΑΙ ΝΙΚΕΣ .
ΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΝΟΥΜΕ ΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΥΠΕΡ ΑΕΚ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΜΙΑΣ ΣΟΒΑΡΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙ Ο ΜΠΑΓΙΕΒΙΤΣ , ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΗ ΓΩΝΙΑ ΟΥΤΕ ΑΥΤΟΝ ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΡΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ .
ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΌΛΟΥΣ .

Ανώνυμος είπε...

Γεια σας φιλοι ΑΕΚτζηδες
Μηπως να αφησουμε το τεχνικο team ησυχο και να μην γραφουμε εμπρηστικα αρθρα που παλι θα μας χωρισουν στα 5 και βαλε?
Αλλο κριτικη , αλλο εμπαθεια και αλλο ΑΕΚτζης.
Σκεφτειτε το λιγο, δεν θελω να θιξω κανεναν και ευχαριστω για την φιλοξενεια

Ανώνυμος είπε...

Κριτική είναι να λες πως η ΑΕΚΑΡΑ παίζει καλύτερη μπάλα με το σέρβο απ' ότι με τον δωδώνη αλλά ακόμα έχει 500 χρόνια βελτίωσης μπροστά της γιατί, στην καλύτερη, παίζει για ένα ημίχρονο κι από άμυνα... χωνί. Εμπάθεια (για 'σένα) θα ήταν να πεις ότι ο σέρβος δεν αποδέχεται την αυτοτέλεια των ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ τμημάτων, προσπαθώντας να διώξει ντεμικής απόχρωσης συνεργάτες για να φέρει δικούς του (α, πα, πα, φίνονται αυτά;). Κι ΑΕΚΤΖΗΣ είναι αυτός που δε μαθαίνει από την ιστορία. Αυτός που δέχεται να φύγει ο Τάκης για να βγει ο σέρβος καθαρός. Μη στο χαλάσω, αλλά έχουμε την ομάδα που μας αξίζει. Κι είναι χάλια. Κι είμαστε τόσο μίζεροι που αν δεν πετύχει ο σέρβος, πάλι κάποιοι ΑΛΛΟΙ θα φταίνε. Εμείς που κάνουμε κριτική από τα blogs, ας πούμε. Ραγιαδισμός σε όλο του το μεγαλείο... Κρίμα.

zagr είπε...

Εγώ ξέρω ότι η ΑΕΚ στο β` γύρο είναι πρωταθλήτρια. Και μόνο ένας τυφλός ή ιδεοληπτικός δε μπορεί να το δει.
Η αποχώρηση των "ντεμικών" δεν έγινε από το Μπάγεβιτς, αλλά αποτέλεσε τη φυσική εξέλιξη μετά το νέο άνεμο που έφερε ο σέρβος. Και οι αποτυχημένοι σε μία τέτοια κατάσταση, δε μπορούν να σταθούν.
Τέλος, όλες οι ομάδες που κάνουν μεταγραφές τα χριστούγεννα, εμφανίζονται ανανεωμένες. Ο Ντούσαν, το κατάφερε χωρίς μεταγραφές ή με εσωτερικές μεταγραφές που μόνο αισιοδοξία αποπνέουν.

kakia's brother είπε...

Το να είναι η ΑΕΚΑΡΑ πρώτη στο βου δε φτάνει. Είναι όμως καλή αρχή κι ελπίζω του χρόνου να είμαστε πρώτοι και στο σύνολο. (Μπορεί να μην το πιστεύεις αλλά κι εγώ το καλό της ΑΕΚΑΡΑΣ θέλω. Απλά, το εννοούμε, μάλλον, λίγο διαφορετικά.) Για τα περί "νέου ανέμου", προφανώς γνωρίζεις ελάχιστα για την ικανότητα του σέρβου να εξελίσσεται. Κάτι που φαίνεται και από το νεωτεριστικό χαρακτήρα των επιλογών του: άνεμος μπουρουτζίκας, άνεμος στέλιος (πότε ξαναδούλεψε ως τεχνικός διευθυντής είπαμε; ποιες είναι οι άκρες του στο εξωτερικό;), άνεμος κόκος (έχει καταφέρει να κρατήσει ομάδα στην κατηγορία που την ανέλαβε;), άνεμος λάκης, άνεμος πανταζής (α, ρε νίκο...). Κι απ' τον πολύ τον άνεμο, έχουμε χάσει τ' αβγά και τα πασχάλια (μέρες που 'ρχονται)... Όσο για την εκούσια αποχώρηση των "ντεμικών", άσε να μιλήσουν οι ίδιοι. Γιατί την πολύ την "ώρα", τη βαριέται κι ο καραλής... Εκτός αν την επιθυμία κάποιου που αποχωρεί να μη βάλει τον εγωισμό του πάνω από την ΑΕΚΑΡΑ και να μην αναφερθεί σε καταστάσεις για να μη τα κάνει περισσότερο πουτάνα, εσύ την αντιλαμβάνεσαι ως ένδειξη αδυναμίας, ή ως απόδειξη ότι δεν έχει κάτι να πει. Γιατί εγώ την αντιλαμβάνομαι ως την απόλυτη ένδειξη αυτοσεβασμού και αγάπης. Θέμα φιλοσοφίας.

zagr είπε...

Αυτοί ήταν έτοιμοι να τον αδειάσουν και να φέρουν τον Κωφίδη. Σοβαρά μιλάμε τώρα; Όχι φίλε δε θα πάρω, θα προτιμήσω μπουρουτζίκα και Νικολάου, που κάτι ξέρει και από ιατρική.
Όλοι επιθυμούμε πρωτάθλημα συνολικά, αλλά κάνεις γαργάρα το γεγονός ότι στο χρόνο που είναι αυτός προπονητής, είναι πρώτος με ομάδα άλλου και χωρίς καμία μεταγραφή.
Και επιτέλους, τι είναι αυτό που δε τολμούν να πουν οι Κιντήδες, για να μη χαλάσουν το κλίμα της αγαπημένης τους ομάδας;
Μήπως το γεγονός ότι με το που ήρθε πήρε τη σκούπα και το κουμάντο;
Γιατί δεν έπρεπε; υπήρχε πιο πριν διοίκηση που δε είδα εγώ;
Η ιστορία θα τους κρίνει όλους. Και τον άνεμο που αποπνέουν.
Και όχι το μόνο το σέρβο. Αλλά και το φερέρ και το δώνη και το λυράκη (αν τους ξαναδούμε ποτέ σε πάγκο).

kakia's brother είπε...

Δεν κάνω καμία γαργάρα. Απλά αδυνατώ να τον κρίνω με προπονητικά κριτήρια. Γι αυτό και δε χρησιμοποιώ τέτοια όταν τον κρίνω. Εσύ που τον κρίνεις με αυστηρώς επαγγελματικά κριτήρια, είσαι ευχαριστημένος με τη στάση του στον αγώνα απέναντι στο σκουλήκι; Μιλάω με νωπές τις θύμισες από το περσινό 1-1 στο ίδιο γήπεδο, την ίδια εποχή και με τον ίδιο αντίπαλο, όταν ο σέρβος (ως προπονητής του αντιπάλου) ήταν συνεχώς όρθιος μέχρι το 83' που ισοφάρισαν. Για τον τρόπο που πανηγύρισε δε, απλά δε θα σχολιάσω... Η στάση του είχε ερμηνευτεί από τα media ως full επαγγελματική, τουτέστιν καλά έκανε (και θα συμφωνήσω απολύτως). Φέτος, αν και χάναμε από το 23', δε σηκώθηκε ούτε δευτερόλεπτο απ' τον πάγκο. Πάλι καλός επαγγελματίας υπήρξε;