11 Μαρ 2009

Ο πελάτης έχει πάντα δίκιο

Όταν λίγους μήνες πριν ο Μπάγεβιτς επέστρεφε στην ΑΕΚ, ο επικεφαλής της ορίτζιναλ Δημήτρης Χατζηχρήστος τον υποδέχονταν με ειρωνείες ("για μας δεν υπάρχει, είναι αόρατος…") ενώ στο site των οργανωμένων οι φωτογραφίες και τα υποτιμητικά σχόλια για τον προπονητή άρχιζαν να κάνουν την εμφάνιση τους. Με την ομάδα ούτως ή άλλως να παραπαίει σε αγωνιστικό και διοικητικό επίπεδο, ο φόβος για αναβίωση του παλιού εμφυλίου γύρω από το πρόσωπο του Μπάγεβιτς ήταν κάτι παραπάνω από ορατός.

Τα πράγματα ωστόσο εξελίχθηκαν διαφορετικά απ’ ότι πολλοί περίμεναν. Ο Μπάγεβιτς, είτε τις πίστευε είτε του τις υπαγόρευσαν, μοίρασε 2-3 επικοινωνιακές συγνώμες προς όσους είχαν ανάγκη να τις ακούσουν, οι οργανωμένοι ανεξάρτητα αν πείστηκαν και τον συγχώρεσαν, το σίγουρο είναι ότι τελικά δεν αντιδράσανε, ο Χατζηχρήστος γρήγορα άλλαξε ρότα και αντί για "αόρατο" έκρινε τελικά ότι ο Μπάγεβιτς ήταν "κυρίαρχος της ιστορίας... αφού έχει αλλάξει και δεν είναι πια αυτός που ήταν" και ο προπονητής μόνο καλά λόγια είχε πια να λέει για τους οπαδούς, με αποκορύφωμα το «ευχαριστώ» για την παρουσία τους στις Σέρρες την Κυριακή. Αυτό που όμως έφερε ακόμα πιο κοντά τις δύο πρώην αντιμαχόμενες πλευρές ήταν ότι βρήκαν κοινό εχθρό στα πρόσωπα του Ντέμη, του Κιντή, του Κανελλόπουλου και όλων όσων αποτελούν αυτό που υποτιμητικά θέλουν μερικοί να αποκαλούν «Ντεμοτεχνείο».

Θεωρώ ότι όλα τα παραπάνω δεν έγιναν τυχαία αλλά αποτελούν ένα καλά οργανωμένο σχέδιο της νυν Διοίκησης για να αποφύγει τις συγκρούσεις με τους οπαδούς και να εξασφαλίσει την ηρεμία στην ομάδα. Ο Θανόπουλος πριν ακόμα αναλάβει επανέφερε την προοπτική της Ν. Φιλαδέλφειας με υποτιμητικά σχόλια για τους πρώην που την είχαν απορρίψει. Η αρχή είχε γίνει... Η Ερασιτεχνική γρήγορα χρίστηκε ισότιμος συνομιλητής συμμετέχοντας μάλιστα και στη σημερινή σύσκεψη για το θέμα. Παράλληλα, φαντάζομαι πως υπήρξαν και τακτοποιήσεις οικονομικών εκκρεμοτήτων αλλιώτικα δεν εξηγείται γιατί ξαφνικά σταμάτησε ο Χατζηχρήστος να γκρινιάζει για τα οφειλόμενα της ΠΑΕ από τα διαρκείας. Στην προσέγγιση των δύο πλευρών ρόλο έπαιξε και το ότι η διοίκηση έπαψε να προβάλλει αντιρρήσεις στο θέμα των εισιτηρίων για τα εκτός έδρας. Ταυτόχρονα, οι «Ντεμικοί» άρχισαν ο ένας μετά τον άλλο να οδηγούνται στην έξοδο ενώ το ξέσπασμα του Μπάγεβιτς την προηγούμενη βδομάδα είχε προφανώς στόχο όσους έχουν απομείνει.

Δυστυχώς, σε μία χώρα που οι οργανωμένοι οπαδοί είτε διοικούν (στον Άρη), είτε διαδηλώνουν για να ρίξουν διοικήσεις (στον ΠΑΟ), είτε απλά κάνουν ότι γουστάρουν (στον ΠΑΟΚ), το να τους έχει κανείς απέναντι σίγουρα δεν είναι καλή ιδέα. Το παράδειγμα του Κόκκαλη που έστησε την παντοδυναμία του στη βάση της απόλυτης σύμπλευσης με τους οργανωμένους και της αποδοχής της καφρίλας τους είναι ενδεικτικό όσο και θλιβερό. Ο Ντέμης, από την άλλη, που στηρίχτηκε στη λατρεία και τη στήριξη των οπαδών για να αναλάβει την ομάδα έκανε το λάθος και πίστεψε ότι μπορεί να συνεχίσει χωρίς αυτούς. Οι επιλογές και ενέργειες του στο θέμα του γηπέδου, η αυξανόμενη αδιαφορία του για τα θέματα της Ερασιτεχνικής και οι παρορμητικές αντιδράσεις του στα θέματα βίας τον έφεραν σε σύγκρουση με τους οπαδούς και μοιραία κλόνισαν την ευρεία αποδοχή του ως Προέδρου της ομάδας.

Η παρούσα διοίκηση μοιάζει να έχει μάθει από τα λάθη του Ντέμη στους χειρισμούς του με τους οπαδούς και να ξέρει πως καταρχάς να αποφύγει παρόμοιες κακοτοπιές. Το αν θα τα καταφέρει σε βάθος χρόνου μένει να αποδειχτεί. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η διαχείριση σχέσεων με ψευτοϊδεολόγους καιροσκόπους οπαδούς, που θεωρούν ότι έχουν κάποιο λόγο παραπάνω επειδή δημιουργούν ατμόσφαιρα στους αγώνες βόλεϋ γυναικών ή επειδή με λεφτά της ΠΑΕ έχουν σταθεί δίπλα στην ομάδα σε αγώνες του εξωτερικού, είναι αν μη τι άλλο πολύ δύσκολο πράγμα.

8 σχόλια:

-billys- είπε...

Πολυ καλο φιλε μου.
Δυστυχώς ο Ντεμης πήγε να τα βάλει με τους οργανωμένους και είδαμε την κατάληξη.
Εδώ είναι Ελλάδα και για να σταθεί μια διοίκηση χρειάζεται τους οργανωμένους (και πάλι Δυστυχώς).
Ο Ντεμης πρόσφερε στην ΑΕΚ αλλά έκανε και λάθη, που είναι απόλυτα φυσιολογικό να κάνει.
Το μόνο που δεν μου άρεσε εμένα ήταν ότι ήταν τρομερά εγωιστής για να τα παραδεχθεί.
Η βοήθεια του όμως ήταν τεράστια.
Για τους οργανωμένους δεν θέλω να μιλήσω γιατί θα πω πράγματα άσχημα και δεν θέλω.
Το παρακολουθώ συνέχεια το blog σου και μου αρέσουν πολύ αυτά που γράφεις.
Και σχεδόν σε πολλά από αυτά συμφωνώ μαζί σου.

Ανώνυμος είπε...

Simfwnw apolyta mazi sas....theorw pos vriskeste sto mualo kathe ugeious filou tiw AEK..

Sigxaritiria...

xaris είπε...

Φίλε συμφωνώ απόλυτα με την ανάλυση σου.
Από την πρώτη στιγμή ήταν φανερό ότι υπάρχει συμφωνία της διοίκησης με τον Χατζηχρήστο.
Συνέχισε να γράφεις.
Έκφράζεις τους περισσότερους αγνούς Αεκτζήδες.
(Δανείστηκα το post σου για blog μου)

zagr είπε...

Πολλή αισιοδοξία διακρίνω για το γήπεδο. Δε μας εξήγησαν όμως με τι λεφτά θα το κάνουν, δεδομένου ότι δεν θα υπάρξουν εμπορικοί χώροι.
Επιπλέον, είναι εξασφαλισμένη η χωρητικότητά του στις 32.000 θέσεις χωρίς να κοπεί ούτε ένα δέντρο;
Όπως και νάχει, δεν ανήκω στο ντεμοτεχνείο και ευτυχώς που ο Νοτιάς, έστω και την ύστατη στιγμή, κατάλαβε το λάθος του να τον εμπιστευτεί τόσο πολύ.
Ούτε και με την original είμαι, αλλά ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει το μικρό θαύμα της φέτος με το μπάσκετ.

Anestis Ketsetzidis είπε...

Οτι χαρά έχουμε δει στα 30 τελευταία χρόνια,είχαν μέσα Ντούσαν.
Συνχαρητήρια για τις αναρτήσεις.

Ανώνυμος είπε...

(Μολονότι βρίσκω το άρθρο σκληρό, ισοπεδωτικό at times απέναντι στην ιστορία της R21, θα κρατήσω τα συναισθηματικά για την πάρτη μου και θα επέλθω στα ουσιώδη για εσάς.) Θα συμφωνήσω εν πολλοίς με το αμορτισέρ. Κρατώ ότι η νυν Διοίκηση «αδειάζει» την προηγούμενη κατά το δοκούν. Νυν και προηγούμενη, όμως, αποτελούνται από τους ίδιους μετόχους. Άρα οι μέτοχοι έχουν αποφασίσει να απαξιώσουν το ίδιο τους το προϊόν. Συγχαρητήρια. Σε αυτό έχουμε να προσθέσουμε έναν άλλο σχολιασμό. Ο σέρβος καταβάλει φιλότιμες προσπάθειες να διώξει τους «ντεμικούς». Μα ο σέρβος είναι υπάλληλος. Πώς επιτρέπεται σε οποιονδήποτε να θέτει εαυτόν (τις επιλογές του, τις απόψεις του, τις προτεραιότητές του κ.ο.κ.) πάνω από το σύνολο, την ΑΕΚΑΡΑ; Ζήτω, μπράβο και χρόνια πολλά σε αυτούς που τον αφήνουν να λειτουργεί υπό αυτές τις συνθήκες. Για τους άλλους που επικροτούν κιόλας, απλά δεν έχω λόγια. Αλλά ξέχασα, ο βλάκας: «.. είναι για το καλό της ΑΕΚΑΡΑΣ». Ποιας ΑΕΚΑΡΑΣ δε μας είπατε; Ποιος καθορίζει τα όρια της αξιοπρέπειας; Ποιος κρατάει το ζύγι με τα «μέσα» και τους «σκοπούς»; Σε αυτό το σημείο, λοιπόν, αισθάνομαι την ανάγκη να αποδώσω ελάχιστο φόρο τιμής στους «συντρόφους» μου που αυθόρμητα χειροκροτούν στο άκουσμα του ονόματος του princius batraxious, αυτού του σπάνιου είδους αμφιβίου που μπορεί να ζήσει οκτώ συναπτά έτη στη νου-φου κι αρκετά περισσότερα μακριά της, συνεχίζοντας πάντα να είναι ερωτευμένος με τη στανίση. Βούρκωσα… Όσο για τη «διοίκηση», μην τρελαίνεστε. Κι όλα θα βρουν το δρόμο τους την ημέρα που ο μεγαλοπρεπής τίγρης του είδους aegean maritime petrolius πατήσει το Γράμμο. Γιατί αυτός μας αξίζει όταν αποδεχόμαστε τη συμπεριφορά του σέρβου απέναντι στον Τάκη. «Μένω και χωρίς budget», είπε, κάνοντας raise στις εύκολες δηλώσεις της νυν διοίκησης. «Άλλη δόση λαϊκισμού να βάλω ή χόρτασε ο κύριος;», είπε το γκαρσόνι και μου άδειασε τη γωνιά. Καλό μας βράδυ.

Ανώνυμος είπε...

ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΗ ΧΑΡΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΊΜΕΝΑ ΧΩΡΙΣ ΓΚΡΙΝΙΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΩ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΣΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΕΝΑΝ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟ ΝΑ ΔΙΑΤΥΠΩΣΩ ΜΙΑ ΑΠΟΨΗ ΠΕΡΙ ΟΠΑΔΩΝ.
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΟΜΑΔΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΤΑΘΕΡΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΕΙ ΤΗ ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΜΑΔΕΣ ΟΠΑΔΩΝ
ΠΟΥ ΑΥΤΟΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΝΗΣΙΟΙ, ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ, ΠΡΑΙΤΩΡΙΑΝΟΙ Κ.Τ.Λ.
ΚΑΙ Η ΟΜΑΔΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ, ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ.ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΚΑΛΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΝΑ ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ 'Η ΝΑ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΟΜΑΣΤΕ.
Η ΚΡΙΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΜΑΣ ΟΡΑΜΑΤΑ Ή ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ.
ΟΙ ΟΠΑΔΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ .

Stel είπε...

ευχαριστούμε για τα καλά λόγια και τη συμμετοχή στη συζήτηση.